Assume - Ass for you and me

Kiyosakitól ismertem meg ezt a fogalmat, pontosabban azt, amivel örökre az emlékezetembe tudom idézni.

A feltételezés (angolul assume) felelős a kommunikációs problémák jelentős többségért. Feltételezzük, hogy partnerünk ugyan azokkal az ismeretekkel, tapasztalatokkal és gondolkozásvilággal rendelkezik, mint mi magunk. Ha mondanak nekünk valamit feltételezzük, hogy a mondandó mögött egy olyan kontextus van, ami nekünk megfelelő. Ha mi mondunk valamit, akkor feltételezzük, hogy a fogalmak, kifejezések a partner számára is tejes mértékben ugyan azt jelentik.

Na ez az, amit Kiyosaki olyan szépen megfogalmazott: ASSUME (ASS-U-ME) Ass for you and me. Magyar szabadfordításban: szar neked, szar nekem.

Csak vegyünk elő néhány példát:

Igazából nap mint nap találok példákat arra, hogy a feltételezés miként viszi félre a mindennapi kommunikációt.

Tegyél ellene a Te kis saját világodban!

Tudd, hogy ha mondanak neked valamit, akkor feltétezik, hogy te tudsz valamit az adott témában. Ha legkisebb gyanúd is felmerül, hogy nem pontosan azt értitek alatta mindketten (pl. mert már korábban tisztáztátok) , akkor állj le és rögzítsétek a fogalmakat.

Ha te mondasz valamit, akkor úgy mond, hogy ne legyen kétértelmű. Ne kelljen a mondandódban arra támaszkodnod, ami korábban veled történt. Ez lehet, hogy felesleges kommunikációs terhelés. Próbáld meg úgy elintézni, mint a filmsorozatok elején lévő ismétlés. Csak pár másodperc, de pont az a pár, ami ahhoz kell, hogy a mostani epizód történései értelmet nyerjenek.

Dec 06, 2010
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS