Hogyan függ össze a kompetencia a karrierrel? - Tonk Emil

A világon csak egyetlen dolog van, amit fentről kezdenek: a gödörásás.

Az emberek karrierjét az dönti el, hogy mennyire érti meg azt, hogy amikor megbízzák egy munkakörrel, akkor a cég azt feltételezi, hogy ettől kezdve arra törekszik, hogy ebben a lehető legjobbat produkálja hozzáértésben, felkészültségben. Segít ehhez a cég is, de kell hozzá egy jó belső indíttatás.

A sikeres emberek egyszerű dolgokat csinálnak nagyszerűen, a sikertelenek a nagyszerű dolgokat is pocsékul.

Van olyan, aki mindig alulteljesít a képességeihez képest. Megteszi, amit rábíznak, de éppen csak annyira, hogy ne legyen belőle gond. Nagyobb felelősséget nem vállal magára, mindig a legkönnyebb feladatot vállalja el. Akik a tudásukból semmit nem tesznek hozzá a munkájukhoz, nem csinálják lelkesen, nem végzik el hamarabb a feladatokat, hanem mindig az alsó határon teljesítenek, azok egy idő múlva azt veszik észre, hogy a hatáskörük egyre szűkül! Mindig lesz valaki, aki szorgalmasabb, mint ő, akinek a hozzáértése és a felkészültsége is jobb, mint az övé. Ilyenkor szokott megtörténni, hogy a saját kompetenciájában jobban teljesítő munkatársat delegálják erre a területre, és ilyenkor fordul elő az is, hogy valakinek a karrierje elindul lefelé. Nem érti, hogy miért nem bízzák meg fontos feladatokkal. Nem érti, hogy amíg legutóbb bemehetett az értekezletre, most már nem is hívják; legutóbb elküldték ügyfélhez, most már nem küldik. És ez egyszerűen azért történik, mert azt látták, hogy amit megcsinálhatott volna, ahhoz nem tett hozzá saját tudást, és nem a legjobbat hozta ki önmagából, hanem átlagosan teljesített, vagy az alatt, amihez nem sok erőfeszítés kell. Ön ne legyen átlagos ember, és ha már van Önnek saját feladatköre, akkor törekedjen arra, hogy ezen belül a legjobbat hozza ki magából.

A rossz hozzáállás és a jó hozzáállás ugyanannyi időt igényel, csak más a végeredménye.

Örülnék, ha Ön nem mindig ugyanazt csinálná egész életében egy szervezetben, hanem mindig magasabb, jobb és értékesebb minőségű munkája lenne. Tudjon róla, hogy azoknak adnak újabb feladatokat, akik alacsonyabb beosztásban bebizonyították, hogy többre képesek, felkészültebbek és szorgalmasabbak. Ez úgy működik, hogy ha valaki ezen a tartományon belül mindig a legjobbra törekszik, és még többet is tesz, akkor nagyobb feladatok elvégzésére kap megbízást, és nagyobb jogkörre, nagyobb felelősségre érdemes. Ritka, hogy valakinek kétszer annyit kell dolgoznia feleannyi bérért, a nagyobb hatáskört nagyobb bérrel is szokták honorálni.

Saját életemben nagyon tanulságos volt, amikor nem hívtak be az értekezletre, nem engem kértek meg, ha képviselni kellett a céget, és amikor kérdeztem, hogy miért, azt mondták, hogy legutóbb, amikor elmentem, nem készültem fel tisztességesen, nem értem oda pontosan, nem jártam el jól a cég érdekében, és a főnököm úgy gondolta, hogy ilyen munkát többé nem bíz rám. Ez nagyon lesújtóan hatott a lelkemre, sértve éreztem magam, hogy hogy tehetett velem ilyet. De akkor legalább rendet tettem az agyamban, és megértettem: ha nekem ez a kompetenciám, és ezen belül rosszul végzek el dolgokat, azzal magam alatt vágom a fát. És akkor fordult az életpályám, mert tudtam nagyon jól, ha azt akarom, hogy növekedjen a kompetenciám, és ezzel növekedjen a fizetésem is, akkor csak egyet tehetek: abban, amit csinálok, törekedjek mindig a lehető legjobb minőségre. Akkor esélyem nyílik arra, hogy megfelelő presztízsűvé tudjak válni. Ez az a pont, amikor a karrier elindul felfelé.

Sok munkatárs „nem érti”, hogy miért előzték meg többen is a cégnél, pedig ő már régóta ott dolgozik, de csak egy helyben topog. Nem azért, mert ABC-ben a sor végén van, hanem mert azt látják, hogy azon a területen a másik különbnek és jobbnak bizonyult. Képes volt arra, hogy megtanuljon dolgokat, hogy jól tudjon képviselni ügyeket, hogy lojális legyen, és megteremtse a saját presztízsét. És itt igaz, amiről már szó volt, hogy abszolút nem mindegy, hogy az ember profin gondolkodik-e a saját jövőjéről. Sok ember keresi karrierjének buktatóit; a kompetencia éppen ilyen terület lehet.

Nemcsak a hozzá nem értők tesznek tönkre szervezeteket, hanem azok is, akik már elértek dolgokat, és megülnek babérjaikon.

Jun 16, 2010
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS