Kik az értékes emberek?

Elégé közismert, mi a beosztottak véleménye a főnökről, és hogy ki a jó főnök. Ami kevéssé ismert: mit gondol a vezetőség, kik a jó és használható beosztottak?

A vezetői szint számára a legfontosabb dolog azt tudni, hogy egy adott beosztott szakmailag mennyire jó, illetve milyen vezetési képességei vannak.

Akik szakmailag is és menedzsment területen is magas szinten állnak, ők jelentik a legfőbb értéket a cégnél, mindent meg kell tenni megtartásukra és motiválásukra.

Miért átlagos teljesítményű az, aki szakterületén kimagasló, de nem akar öltönyt felvenni? Azért, mert ha jön egy komolyabb kihívás vagy projekt, ahol már tipikusan csapatot kell vezetni és vezetési feladatokat ellátni, akkor azt már nem lehet rábízni. Fel kell venni fölé-mellé egy menedzsert. Szemben ugye azokkal, akik nem csak a szakmájukban jók, de vezetni is tudnak.

Eredeti cikk

2010-06-07 21:03:15 Takács.Ottó
A cikknél vannak jó vélemények és ahhoz én is hozzászóltam: [hozzászólásom](http://pasztor.freeblog.hu/archives/2010/06/02/Kik_az_rtkes_emberek/#10584964) >@JoeP:"nekem úgy tűnik a hozzáállásod, mint ha azt mondanád, hogy a vezető az az evolúció következő lépése lenne,....Pedig nem." >Sajnos nincs igazad. Akárhonnan is nézzük az ember személyes teljesítménye korlátos. Akármilyen jó szakember vagy, akkor is a saját tested és időd korlátjába ütközöl. A saját közvetlen teljesítményednek Te magad vagy a korlátja. Ahhoz, hogy nagy eredményeket tudj elérni akkor már más emberekre van szükséged. Azokat az embereket vezetni kell, ehhez pedig vezetői képességek kellenek. És egyből ide is értünk! >Ezt az elvet sokkal tisztábban kifejtve megtalálod John Maxwell `Vezetés 101` vagy `Holnapra vezető lehetsz` c. könyveiből. >Természetese ez nem jelenti azt hogy ez az egyetlen üdvözítő út. Ha a saját technikai szakértelmedet akarod elmélyíteni, akkor tedd meg, ha más szakterületet szeretnél megismerni tedd meg. De minden ilyen váltás során elért eredményeid akkor is saját korlátaidba fog ütközni. Nagy eredményeket csak csapatban fogsz elérni. >Nézzünk egy kicsit beosztottakat is! Saját tapasztalat. Vannak jó szakemberek, akikben felmerül az igény, hogy ne ugráltassák őket, hanem ők mondják meg a frankót elvégre szakma mesterei. Természetesen ez nem minden esetben igaz. >Kedvenc kérdésem ilyenkor: "mivel bizonyítod, hogy jobb vagy mint más?" Itt gyakran akadnak meg, mert nem tudják kézzelfogható módon bizonyítani. Itt jön a teljesítményértékelés témaköre, de én szabad kérdést teszek fel, hiszen mindent arra az emberre bízok. Mondja meg, hogy mivel, hogyan mérhető, hogy ő jobb, mint a másik. Eddig egyetlen alkalommal sem álltak oda hozzám, hogy akár saját maguk számára is kielégítő módon bizonyítsák ezt. Probléma: ha saját magad sem tudod mérni, akkor mások teljesítményét hogyan ítéled meg? Mi alapján tudod egy beosztottadról elmondani, hogy milyen, stb. >Másik kedven kérdésem: "Mit tettél, hogy vezető legyél?" Magyarán mivel képezte magát arra, hogy vezető legyen? Olvasott? képzésekre járt? felelősséget vállalt? önállóan képezte csapattársait? nekiállta saját maga specifikációt írni vagy megszervezni kisebb folyamatokat? Ha nem tettél semmit, akkor miért várod el, hogy vezető legyél? Utalok itt a vetés-aratás törvényére (én Brian Tracy kapcsán ismertem meg ezt az elvet)
Jun 07, 2010
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS