Refactoring Databases : Evolutionary Database Design

Olvasás: 2006

Pár napja kezdtem neki ennek a könyvnek és azt kell mondanom, hogy megéri a pénzét.

Nagyon fájt rá a fogam, hiszen amit hallottam korábban az csak jó volt. Nem csalódtam. A honlapjain már megismertem a konkrét adatbázis refactoringokat, de a könyvben sikeresen hozzátettek azt, amibe a könyv kerül: a saját tapasztalatot.

Minden egyes refactoring kiegészül olyan leírással, amivel éves szinten heteket, vagy akár hónapokat lehet nyerni. A szerzők saját tapasztalataikat írják le. Kiderül, hogy a gyakorlati életben legtöbbször a trigger segít az átmeneti időszak adatszinkronizáció megoldására. Tele van példával és a refactoringok megfelelő részletességű leírásával. A lépések leírása tartalmazz azokat a lépéseket, amiket, ha kihagynánk komoly gondjaink léphetnek fel. A weben található rövid leírások elegek azoknak, akik egyszer olvasták a könyvet,mert tudják mire kellhet figyelni, de nélkülük fontos lépések maradhatnak ki, vagy időt vesztegetünk a jó folyamat kitalálásával. De a könyv megvéd a pazarlástól.

A pazarlásmások formáját is elkerültem. Nem olvastam el teljesen. Szakmai könyv minden szavának elolvasása egy bizonyos szakmai szinte felett felesleges. Különösen az amerikai könyvekre jellemző, hogy még önmagukon belül is rengeteg az ismétlés. Egy könyvcsalád pedig könnyen 50-80%-os átfedés tartalmazhat. Csak lapozz bele a könyvesboltokban kapható PHP könyvekbe és megérted mire gondolok.

Ez is amerikai stílusú könyv. De nem baj. A refactoring, mint olyan nem rabolt sok helyet, hiszen az adatbázis refactoringról beszélt főleg, ami nekem elég új. Majd jöttek az alapelvek és személyes tapasztatok (best practices). A harmadok rész a refactoringok katalógusa. Na ez az a rész, amiben az első néhány refactoring után gyorsan befaltam. Az első pár refactoringban megismertem a referencia felépítését és ki tudtam szűrni, hogy mely részekben szűröm ki a jelenleg engem érdeklő refactoringokat. Minden refactoringnak elolvastam a célját és lehetséges hátrányai. A megvalósítás lépéseit és a példákat már csak azoknál, ami aktuálisan érdekelt.

Az eredmény, hogy nagyon rövid idő alatt feldolgoztam egy komoly angol nyelvű szakirodalmat. Minden lényeges információt kihámoztam belőle és tudom, hogy mely részeihez kell belelapoznom, amikor részletes tanácsra van szükségem.

Mindenkinek csak javasolni tudom, különösen olyan helyen, ahol az adatbázisos részleg nem a legrugalmasabb fajtából származik. Ezekkel tippekkel felvértezve konkrét lépéssorozatokkal lehet tálalni az adatbázis, adott esetben meglepően nagy, módosításainak tervét.

Jul 24, 2012
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS