Csapnivaló főnököm van - 10. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 53%-a azt állítja, hogy főnöke nem motiválja.

Karrierje során mindenkinek kijut legalább egy rossz főnök. Miért ritka a jó főnök?:

 1. Kemény dió a vezetés. Nehéz feladat nap mint nap motiválni egy csapatot és kezelni minden munkaügyi és emberi problémát. Kevesen tudják mindegyik feladatot ugyanolyan jól teljesíteni.
 2. A Peter-elv: A szervezeteknél gyakran azokat léptetik elő, akik jó eredményeket hoznak a szakmai munkájukban, nem pedig azokat, akik jó vezetői és kommunikációs képességekkel rendelkeznek.
 3. Rossz munkaerő-felvételi szempontok. Munkaadók ritkán gondolnak arra, hogy jó vezetői képességű jelentkezőket alkalmazzanak. A szakértelem az elsődleges szempont. Ritkán figyelnek a mások motiválásának képességére, jó problémamegoldó készségre vagy érzelmi intelligenciára.
 4. A jó vezetés elismerésének hiánya. A vezetők fizetésemelésre és előléptetése ritkán függ attól, mennyire vezetik jól az embereiket.
 5. A képzés hiánya. A legtöbb szervezett nem biztosít megfelelő képzést vezetőinek.
 6. A jó szerepmodellek hiánya. Gyakori, hogy vak vezet világtalant.

Pszichológiai háttér: Kevés ember tudja jókedvét és lelkesedését megőrizni, ha rossz főnökkel kell együtt dolgoznia. Ha nem tisztel és értékel minket, ha nem hoz igazságos döntéseket, romlik a teljesítményünk.

Az újabb vezetési magatartáselméletek szerint két alapvető vezetői stílus létezik: a feladatorientált és az emberközpontú. A feladatorientált vezetők azzal motiválják az alkalmazottakat, hogy megmutatják nekik, hogyan érhetnek el értékes célokat. A emberközpontú vezetők ezzel szemben támogató környezet megteremtésével növelik az alkalmazottak motivációját és elégedettségét. Mindkét stratégia lehet hatásos.

Másik kutatás szerint, a vezetők akkor hatékonyak, ha meg tudják győzni embereiket arról, hogy ha keményen dolgoznak, el fogják érni a kitűzött célokat , és arról, hogy siker esetén nem marad el a teljesítménnyel arányos jutalom sem.

Megoldások. Az alábbi hét tanács hozzájárul, hogy jobb főnökké váljunk:

 1. Kezeljük tisztelettel és méltósággal embereinket!
 2. Vonjuk be alkalmazottainkat a döntésekbe!
 3. Adjunk hatalmat beosztottaink kezébe!
 4. Közöljük világosan utasításainkat!
 5. Hallgassunk, hallgassunk, hallgassunk!
 6. Vegyük tudomásul, hogy munkakörünknek az is része, hogy „emberi problémákat” kell megoldanunk!
 7. Személyesen ismerjünk el minden jó teljesítményt!
Oct 28, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS