Nem igazságos, hogy mindenki ugyan annyit keres - 21. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 52%-a úgy gondolja, hogy nem keres eleget kollégáihoz képest.

Gyakran panaszkodnak, hogy munkatársaikéhoz képest keveset keresnek. A keményen dolgozók nem keresnek többet. Ráadásul még szakszervezeti tagok is voltak.

Az emberek persze azt sem szeretik,ha az idő előrehaladtával nem emelkedik a fizetésük.

Komoly frusztráció, ha valaki eléri saját bérkategóriájának csúcsát. A bérkategóriák célja, hogy a szervezet kézben tudja tartani az összes munkaerő-költséget.

Az emberek arra vágynak, hogy munkahelyükön észrevegyék és megfelelően díjazzák, ha jól dolgoznak. A legtöbben nem akarják, hogy mindenki ugyan annyit keressen, általában igazságosabbnak tartják, ha a legjobban teljesítők kapják a legtöbbet. A gond az, hogy túlságosan sokan vélik úgy, hogy munkájuk minősége és mennyisége átlagon felüli. (Gondold csak végig! Ha mindenki átlagon felüli, akkor az átlag honnan jön?)

Ha az emberek úgy érzik nem kapnak érdemeiknek megfelelő fizetést, akkor neheztelni kezdenek főnökeikre és kollégáikra egyaránt. Ezek nem tesznek jót sem a munkamorálnak, sem a motivációnak.

A teljesítménybérezés bevezetése akadályokba ütközhet:

 1. Nehéz objektíven mérni a teljesítményt. Sok munkakörben lehetetlen számszerűsíteni az elvégzett munkát. Ilyenkor többnyire a közvetlen főnökök szubjektív értékelésére hagyatkoznak.
 2. A beosztottak nem bíznak a feletteseik értékelésében.
 3. Egyszerűbb mindenkinek egységesen emelni. “Csapattag vagy…”

Az 5. részben említett méltányosság elmélet az alkalmazottak 5 lehetőség közül választanak, amikor úgy gondolják, hogy ugyan annyi a nyereségük, mint azonos munkakörben gyenge teljesítményt nyújtó kollégáiknak. Leggyakrabban az első megoldást választják, és kevesebb energiát fektetnek a munkájukba.

Megoldások:

 1. Beszéljünk nyíltan az állásinterjún!
 2. Bővítsük a legkiválóbb alkalmazottak felelősségi körét! Bízzuk meg őket az új alkalmazottak betanításával, vagy kérjük meg őket, hogy vegyenek részt különleges projektekben! Ha bővítjük a felelősségi körüket, joggal adhatunk nekik magasabb fizetést.
 3. Emeljük meg a bérkategóriák felső határát!
 4. Kerüljük az órabért!
 5. Mindig próbáljuk a teljesítményhez kötni a bért!
 6. Adjunk prémiumot kiemelkedően jól dolgozó alkalmazottainknak!
 7. Léptessük elő legjobban teljesítő alkalmazottainkat!
 8. A fizetésükkel elégedetlen alkalmazottakat biztassuk távozásra! Az elégedetlenkedő emberekből senkinek sem származik haszna.
Sep 27, 2010
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS