Nem bízom a vezetéstől kapott információkban - 9. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 45%-a nem bízik a felső vezetéstől kapott információikban. Ha munkatársaink megkérdőjelezik a felülről kapott híreket, akkor termelékenységünk és a szervezet iránti elhivatottságuk is csökken.

Pszichológiai háttér
A felső vezetők hajlamosak elfeledkezni arról a tényről, hogy egész más perspektívából látják a szervezetet, mint az egyszerű alkalmazottak (szervezet teljesítménye, piac, gazdaság, stb.) Sok felső vezető úgy gondolja, hogy csak akkor kell a beosztottakkal beszélnie, ha közvetlenül őket érintő mondanivalója van. A felső vezetők gyakran abból indulnak ki, hogy a középvezetőkkel folytatott megbeszéléseken elhangzottakat a középvezetők továbbítják beosztottaik felé. Ez persze nem zökkenőmentes! Az is előfordulhat, hogy az alkalmazottak irreális elvárásokat támasztanak a felső vezetéssel szemben és mindenről tudni akarnak. Ebben az esetben hajlamosak a legrosszabbat feltételezni , ha nem kapják meg a kívánt tájékoztatást.

Megoldások

 1. Kerüljük meg a közvetítőket! Azaz a középvezetőket. Kommunikáljunk direktbe az alkalmazottakkal:
  • Tarthatnak rendszeres megbeszéléseket a vállalat összes munkatársával
  • Találkozhatunk közvetlenül közös reggeli vagy ebéd keretében az alkalmazottakkal.
  • Elbeszélgethetnek az egyes emberekkel, amikor körbejárnak a cégnél.
  • Videóra vehetik az üzenetüket.
  • Küldhetnek e-mailt az embereknek.
 2. Határoljuk körül azokat a témákat, amelyekről feltétlenül tájékoztatnunk kell embereinket! Mindenkinek joga van tudni mindenről, ami a munkájukat érinti, hatást gyakorol a jövőjére vagy anyagilag érinti őt.
 3. Mondjuk el, hogy mit tudunk és mit nem!
 4. Ismételjük meg az információkat!
 5. Használjunk többféle kommunikációs csatornát!
Oct 26, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS