A vezetőség nem tisztel minket - 7. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 46%-a úgy véli, hogy vállalatuk nem kezeli őket kellő tisztelettel.

Főnök szemszögéből:
Ha azt szeretnénk, hogy embereink felnőttként viselkedjenek, akkor felnőttként is kell kezelnünk őket. Nem várhatunk el tiszteletet olyanoktól, akiket nem tisztelünk. Például a következő jelenségek utalnak a tisztelet hiányára:

Pszichológiai háttér:
Legalább 4 okkal magyarázható:

 1. Eltérő nézőpontok: Lásd előző problémát.
 2. Tükrözés: Tükrözésnek nevezzük azt a jelenséget, amikor a felső szintek viszonyai továbbgyűrűznek az alsóbb szintek felé. A „fejétől bűzlik a hal” jellegű klisék igazak. Azok a középvezetők pedig, akiket nem tisztel a főnökük, lekezelően fognak bánni saját beosztottaikkal. A tiszteletlenség gyakorlata továbbgyűrűzik, tükröződik az egész szervezetben és a vállalati kultúra részévé válik.
 3. Bizonytalanság: Az alkalmazottak tiszteletlen kezelésének harmadik lehetséges oka, hogy a vezető bizonytalanságát képességiben és azt leplezendő lekezelően bánik beosztottaival.
 4. Az alkalmazottakat nem becsülik meg: Tiszteletlenséget eredményez az is, ha a vezetők költéségtényezőként, nem pedig bevételgeneráló erőforrásokként tekintenek az alkalmazottakra. Az egészséges szervezetek felső vezetői tudják, hogy az alkalmazottak alkotják vállalkozásuk motorját, éppen ezért értékként tekintenek rájuk.

Megoldások

 1. Tartsuk tiszteletben az alkalmazottak magánéletét!
 2. Ismerjük meg az embereinket!
 3. Kommunikáljunk egyénileg alkalmazottainkkal! Ne küldjük olyan körleveleket, amivel az összes alkalmazottat megfenyegetjük vagy leteremtjük (Na ige! Erről tudnék mesélni és is!)
 4. Egyénileg és ne csoportosan fegyelmezzünk!
 5. Vegyük tudomásul, hogy a munkahelyen túl is van élet!
 6. Kezeljük felnőttként az alkalmazottakat!
 7. Ne feledjük az aranyszabályt! Tanúsítsunk annyi tiszteletet alkalmazottaink irányába, amennyit várunk tőlük!
Oct 07, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS