Az egyperces menedzser erőre kap - Kenneth Blanchard

Egyperce menedzser erőre kap boritó

Az egyperces menedzser könyvek nagyon hasznos, ám rövid irományok. Olyan formában, hogy könnyű olvasmányt adjon minden elfoglalt menedzsernek. Korábbi kivonatomat a helyzetfüggő vezetésről én magam is rendszeresen olvasom, hiszen a folyamatos felfrissítés segít észben tartani az alapelveket.

Ebben a könyvben egy kicsit eltávolodik a szervezet és emberek vezetésétől. Ráfókuszál magára a vezetőre. A vezetők sajnos igen stresszes munkát végeznek. Felelősek egy csomó emberért és a szervezetért is. Ebben a pozícióban az egészséges ember szervezetét olyan hatások érik, amik ellen csak aktív tettekkel lehet fellépni. Erről szól a könyv maga.

Ha nem vigyázol a siker kikészít!

Egy bizonyos pontig a stressz mennyiség kedvezően befolyásolja a termelékenység növekedését. Ezen az egyénenként változó ponton túl azonban a termelékenység már nem nő tovább a stresszel. Tehát a túl sok stressz végül rontja a teljesítményt – az illető „kiég”.

Ha a stressz szintje túl alacsony, akkor eltunyulunk, „berozsdásodunk”.

A terhelés-törés kapcsolatban négy szabályozó tényező, úgynevezett moderátor határozható meg:

Önrendelkezés: Azok, akik eléggé önállóak, viszonylag jól kézben tartják saját életüket, tudnak választani a különféle lehetőségek között. Mindennapi tevékenységük között legalább egy olyat találnak, amely közelebb viszi őket valamiféle szakmai vagy magánéleti céljuk eléréséhez.

Kapcsolatrendszer: A jó kapcsolatrendszer stabil és serkentő hatású kapcsolatokat jelent otthon, munkahelyünkön és lakókörnyezetünkben, megfelelő összhangot a bennünk körülvevőkkel.

Kiváló példa, ha valaki elutazik vagy elköltözik . Akkor idegenül, kényelmetlenül érzi magát. Ha tehát új barátokra teszünk szert, jobban kiismerjük magunkat a környéken, és a lakásunkban ismét otthon érezzük magunkat, akkor javult a kapcsolatrendszerünk.

Távlat: Ez az élet értelmével áll összefüggésben, irányt, célt ad, lelkesít azért, amit csinálunk. Ha távlatokban gondolkozunk, akkor kevésbé szegi kedvünket mindenféle apróság; a hétköznapok természetes stresszhatásai nem zökkentenek ki bennünket aránytalanul nagy mértékben. Távlati gondolkodás esetén tudjuk hová tartunk, átfogó kép lebeg a szemünk előtt, így a pillanatnyi események is sajátos értelmet nyernek. Ha elég messzire látunk, akkor termékeny időszak áll előttünk.

Tartás: Ide tartozik a testi erőnlét, fizikai közérzet és a külső megjelenéssel kapcsolatos érzésünk. Az, hogy mennyire jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az egyperces menedzser felismeri, hogy az elvárásoknak megfelelés minden területet eltérített, de leginkább a hosszú távú célokat. A tanácsadó szerint: Kutatásaink szerint a legcélszerűbb a tartással kezdeni. Lásson hozzá a testedzéshez és étkezzenek helyesen. Miért ez a kiindulópont? Mert a tartásunkat javító tényezők sok esetben megfigyelhetőek és mérhetőek. És a mérhető fejlődés kiváló visszajelzés- A visszajelzés a jó eredmény alapja.

Ha nem sajnáljuk az időt testmozgásra, törődünk a táplálkozásunkkal, akkor lassanként visszanyerjük az önrendelkezés érzését is; elvégre, ha beosztjuk az időnket, az már az önrendelkezés jele. Így hamarosan ismét perspektivikusan gondolkozunk. De hol jön be a kapcsolatrendszer? Mivel törődünk önmagunkkal, és jól érezzük magunkat a saját bőrünkben úgy tűnik, könnyebben szót értenek másokkal is.

Az egyperces menedzser ezután elmegy az egészségügyi felmérésre. Mindenféle kérdést megválaszol az életmódon keresztül a családi kapcsolatán keresztül igen sok témát érintve. Igen sok oldalról megtárgyalják az életmód, egészség kapcsolatát és azt is, hogy miért olyan gyarló az ember, amilyen. A végén persze kiderül, hogy mindezek természetesen elkerülhetőek.

Innen nem is összefüggően írok, mint inkább kiragadok gondolatokat.

Az egészség ma minden eddiginél inkább az önként választott életmód függvénye.

A maximális teljesítmény eléréshez nem csak az egészséges életmód ismerete és gyakorlásának szándéka kell, hanem kellő kitartás is.

Amíg az ember fiatal, pénzért feláldozza az egészségét… Később aztán az egészségért feláldozza a pénze egy részét.

A testedzés nem önsanyargatás!

Ha az egészségesebb emberek jobb dolgozók, és a jobb dolgozók több nyereséget hoznak a szervezetnek, akkor az egészségesebb emberek több nyereséget hoznak a szervezetnek.

Az egyperces menedzser ellátogat egy életmód oktatásra is. Van egy gyakorlat: Párokat kell alkotni. Majd 1 percig megfigyelni a másikat. Meg kell figyelni a ruházatát, hajviseletét, arcát. Ezt igen feszengve hajtották végre. Az idő lejárta után hátat fordítottak, hogy ne lássák egymást. Mindkettőjüknek 5 dolgot meg kellett magukon változtatni. Mikor elkészültek, akkor a másiknak észre kellett venni e a változtatásokat. Majd megint hátat fordítottak újabb 10 változtatást kellet magukon eszközölniük. Azaz összesen 15-öt. Sokan gondolták azt, hogy ez lehetetlen. Mi az előző gyakorlat tanulsága?

Egészségünk megőrzéshez fontos lépés az egészséges életmód jellemzőinek ismerete csakúgy, mint a változásra való készség Ám ez csak a kezdet. A legkeményebb diót az jelenti, hogy a megfelelő ismeretek és szükséges hozzáállás birtokában új módon viselkedjünk. Ez hozza meg az igazi változást!

A cél érdekében legtöbben rászorulunk azok támogatására, akik törődnek velünk.

Változás szintjei:

  1. Tudás: legkevésbé időigényes
  2. Hozzáállás: nehezebben változtatható
  3. Viselkedés: legfeljebb erőszakkal változtatható

Az életmód-változtatáshoz tényleges személyes kötelezettségvállalás kell; másodszor nem könnyű a feladat; harmadszor szükség van külső segítségre; végül pedig a munkahelyi és családi támogatás felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a változás megvalósításában éppúgy, mint a régi magatartásba való visszaesés megakadályozásában.

A siker titka a kitartás, nem pedig a szószaporítás.

A visszajelzés a jó eredmény alapja. Dicsérj azon nyomban! Dorgálj azon nyomban!

A kitartásnak nincsenek fokozatai. Az ember vagy kitart, vagy nem. A kitartás azt jelenti, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében.

Ebben a stresszterhes világban, ahol sok mindenre nincs befolyásunk, saját egészségünket és életmódunkat magunk szabályozhatjuk. S amikor ezt tesszük, az embereket éppúgy megváltoztatjuk, mint a szervezeteket.

Oct 21, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS