Non Fiction 2013 Q4

Mary Poppendieck · Tom Poppendieck - Implementing Lean Software Development

Inkább Lean, mint szoftver. Nagyon nagyon jó. Különösképpen nem is tudok kiemelni semmit, mert minden fejezet igen értékes és érdekes volt.

Andrew Hunt · David Thomas - The Pragmatic Programmer

Nagyon kiváló.

Nagyon szépen strukturált és követhető koncepciók.

Quick refernce:

Kritikák:

Robert C. Martin - Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship

Már véleményeztem korábban. Újraolvasva és kicsit kibővítve

Ez egy nagyszerű könyv.

DE nekem hasonló témában A Code Craft könyv jut mindig eszembe. A Code Craft több témát tárgyal. Az átfedő témákban viszont teljesen hasonló véleményen vannak (még hogy nincsenek alapigazságok a szoftverfejlesztésben?!)

Olyan, mint egy jóféle coding guideline.

Csak ajánlani tudom.

És mindenképpen nézd meg a Youtube videókat, amikben Martin tart előadást. Nagyon jók. Sőt azt kell mondanom, hogy igazán az előadásainak szenvedélyessége győzött meg, arról, hogy újra elővegyem és az előadásokból leszűrhető szemlélettel olvassam újra.

Mike Clark - Pragmatic Project Automation

Nem éri meg a pénzét. Ha tudod, hogy mit akarsz csinálni, akkor Google. Ha nem tudod, akkor azon nem segít. Nagyon alacsony szinten technikai,emiatt hamar el is fog avulni.

Robert C. Martin - The Clean Coder

Clean Code “folytatása”. Nem technikai részleteket tárgyal, hanem inkább a fejlesztő egyéni és csapat felelősségét. A coding kata koncepciója igazán érdekes. Ki kellene próbálnom.

Maximálisan ajánlom.

Robert C. Martin - Agile Software Development, Principles, Patterns, and Practices

Uncle Bob egy jóval korábbi könyve.

A borító alapján sok témát tárgyal. Számomra a tervezési mint (design pattern) volt a domináns mondanivaló. Nem egyszerűen bemutatja a patterneket, hanem kontextusba helyezi. Olyan problémakörnyezetet teremt, ami valóságosnak hat és rávilágít számos gyengeségére és erősségére is. Néhány pattern csak most kattant a helyére a fejemben (pl Command). És olyan is akadt, amivel még nem találkoztam korábban (Monostate).

A példákon keresztül bemutatja az iteratív, inkrementális fejlesztést is, persze TDD-vel karöltve.

Határozottan a többször olvasandó könyvek közé tartozik.

Stacia Viscardi - The Professional ScrumMaster’s Handbook

Annak idején olvastam az egyik legelső Scrum cikket és könyveket. Aki ismeri, az tudja, hogy a Scrum max egy pár oldalas cikknyi valami. Emiatt minden Scrum-val foglalkozó könyvnek iszonyatosan kemény munkát kell végezni, hogy azt a látszatot keltse, hogy a Scrum több pár oldalnál. De a tapasztalt rókák (mint én) átlát a szitán. Tedd fel magadnak a kérdést minden egyes fejezet után, hogy ez most Scrum vagy valami más (XP, valami tool, technika, Kanban, etc) És azt fogod látni, hogy ez a könyv is csak részben szól a Scrum-ról.

Kenneth A. Kousen - Making Java Groovy

Vegyes vélemény. Nagyon jó Groovy könyv, de a Groovy in Action jobb. Pont.

Az erőssége talán akkor jön ki, mikor keményvonalas Java-s embereket kell meggyőzni. De én poliglottabb vagyok ennél.

Gregor Hophe · Bobbz Wolf - Enterprise Integration Patterns

Alapmű.

Maximálisan hasznos könyv. Nem csak integrációs problémákról szól, hiszen egy Actor rendszer nem integráció, hanem elosztásról szol, mégis minden pattern igaz ott is.

Nagy kedvem lett mindent messaginggel megoldani. :)

Jan 25, 2014
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS