Tonk Emil: Üzleti Patika 1

Ha csak úgy böngésztem volna egy könyvesboltban, nem olvastam volna el. De szerencsére elfogadok tanácsokat másoktól és megvettem és elolvastam. Azt kell mondanom zseniális könyv.

Tonk Emil: Üzleti patika 1

A könyv részleteit feldolgozni igen nehéz számomra. Annyira magával ragadott, hogy nem is igazán tudok kiemelni részeket. Nagy szokásom, hogy a szakmai könyvekben szövegkiemelővel vagy tollal aláhúzogatom a lényeges részeket. Ennél a könyvnél hamar feladtam, mert olyan sokat kellett volna kiemelnem, hogy a kiemelés elvesztette volna a lényegét. Szerencsére a könyv szerkesztése mégis rengeteget segít.

A teljes könyv amolyan kérdés-felelet stílusban íródott meg. A kérdéseket főbb csoportokba sorolja:

 1. Üzleti környezet, üzleti világ
 2. Profi cégképviselet és személy szerepe az üzleti életben
 3. Személyiségjegyek, tulajdonságok
 4. A kommunikáció az üzleti életben
 5. Tárgyalás értékesítőként
 6. Tárgyalás beszerzőként
 7. Versenytársak a piacon
 8. Referenciák
 9. Üzleti kapcsolatok és értékük

Majd a témákon belül kérdéseket tesz fel, amik a kezdő üzletembertől kezdve a tapasztalt öreg rókán át mindenkiben felmerülnek. És nem tankönyvszagú, formális válaszokat ad, hanem saját tapasztalataival bőven fűszerezett, emberi megoldásokat. Olvasod és fel sem merül benned, hogy a kapott válasz esetleg hülyeség lenne mert annyira gyakorlatias.

Külön kiemelném, hogy olyan szemszögből közelíti meg az üzleti életet, ami nagyon valóságos. Beszélhetünk a piaci helyzetről vagy politikáról is. A lényeg az, hogy egy üzleti kapcsolat emberek között jön létre. Nem cégek, beosztottak, értékesítők között, hanem emberek között, akik abban az adott időpontban ellátnak egy bizonyos szerepet, például az értékesítőjét, vevőét, tulajdonosét, stb.

A könyv grafikái pedig egyszerűen fenomenálisak. Humorosak és megragadják a lényeget.

Élvezetes olvasmány bármilyen laikus számára. Aki nem is üzletember, az is használni tudja. Megismeri milyen is egy teljesen becsületes üzletember. Megismeri, hogy mit várhat el akár egy egyszerű bolti eladótól is. Nem kellene elfogadnia a durva bánásmódot, hiszen van az ügyfél kezelésének sokkal emberibb, barátságosabb és hitelesebb módja is. Ám az, aki egy cégnél frontember, azaz olyan, aki valamilyen módon képviseli a céget (és ki nem az? Hiszen egy világban élünk és nem a bányában!), annak tisztában kell lennie, hogy mivel viszi a cégét és ezzel karrierjét előre. Tudd miért kapod a pénzedet!

A bejegyzés végén megtalálod a teljes tartalomjegyzéket, amik tartalmazzák a kérdéseket, amire választ kapsz a könyvben.

Fülszöveg:

A „jó válaszok” könyve.

Mindazoknak, akik a versenypiacon megoldásokat keresnek arra, hogyan tarthatják meg piaci pozíciójukat, hogyan növelhetik üzleti forgalmukat, akik tudni szeretnék, mi az a személyes hozzáadott érték, amely nem kerül pénzbe, de rengeteget számít a cég üzleti eredményességében.

Nagy várakozás előzte meg a Tonk Emil első könyvének megjelenését, amely több mint 30 év tapasztalatát foglalja össze – többek között olyan égető kérdésekre válaszolva, mint:

 1. Mire figyeljünk a személyes és telefonos kommunikáció során?
 2. Mi a személy szerepe a vállalati kommunikációs fronton?
 3. Hogyan védjük meg árainkat az üzleti tárgyaláson?
 4. Hogyan kezeljük a felmerülő kifogásokat?
 5. Hogyan zárjunk le ügyesen egy tárgyalást?
 6. Mit tehet egy vállalat az olcsóbb és/vagy erősebb versenytársakkal?
 7. Hogyan tudja megőrizni a piaci előnyöket, amikor újabb szereplők jelennek meg a versenyben?
 8. Hogyan bánjunk az ügyfelekkel annak érdekében, hogy egy stabil vevőkör alakulhasson ki?

A könyv kizárólag a gyakorlatról szól. A megértést rengeteg humoros anekdota, vicc és illusztráció segíti. A kérdés-felelet – forma lehetővé teszi, hogy ha megfogalmazódik bennünk egy kérdés, akkor tálcán megkapjuk a választ. Ha olyan problémával találkozunk, amelyre nincs jó megoldásunk, bármikor fellapozhatjuk a könyvet, hogy olyan módszereket találjunk, amelyeket már másnap alkalmazhatunk, melyekkel már másnap eredményeket érhetünk el.

A sikeres üzletembereket megerősíti, hogy jó úton haladnak. Az új megközelítés alternatívákat és biztonságot nyújt arra az esetre, ha a megszokott megoldások nem a megfelelő, elvárt eredményt hozzák. Az olvasónak nem kell évekig gondolkodni azon, hogyan találhatja meg az üzleti növekedés forrását, ezt a szerző megtette helyette. Egyszerűen le kell venni a könyvet a polcról, és felütni a megfelelő helyen.

Az Üzleti Patikában megtalálható tárgyalási és kommunikáció ismeretek nélkülözhetetlenek minden értékesítési és kereskedelmi területen dolgozó üzletember, üzletkötő, hálózatépítő számára, akik cégeket képviselnek, és cégek nevében tárgyalnak árakról, feltételekről.

Tartalomjegyzék:

Jun 12, 2010
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS