Szakmai alázat

Az önfejlesztés jó cél. Ha komolyan veszi az ember, akkor előbb utóbb eljut arra a szintre, hogy annyira jónak képzeli magát, hogy nagyképűvé válik. El kell jutni az alázatig.

Velem akkor történt meg első alkalommal, amikor időgazdálkodási ismereteim hatására roppant produktív lettem. De mások a környezetemben nem lettek azok. Erre türelmetlen, és haragos lettem rájuk. Nem volt türelmes a bénázásukra. Hiszen lehet máshogy csinálni és én is képes voltam rá. És az időgazdálkodás csak a kezdet volt. Ugyan ezt éreztem programozás és menedzsment területén is.

Most, 5-7 év elteltével már eljutottam az alázatig. Az időgazdálkodásban eljutottam oda, hogy nem kell hatékonynak és produktívnak lenni a nap minden percében, az év minden napján. Kell a lazítás, amikor csak "lenni" kell. Programozásban sokat segített, hogy kiváló emberekkel hozott össze a sors, több közülük jelenleg is kollégám. Menedzsment területén.... Nos, itt még nem tudom. Egyszerűen olyan kevés menedzserrel, vezetővel hozott össze a sors, hogy nem látom, hogy ők miért jobbak, mint én. Pontosabban azt látom, hogy nagyon tapasztaltak és sikeres menedzserek, de nem tudom miért és szerintem ők sem. Szerintem hiányzik belőlük a tudatosság. Hogy tudatosan tudják mit, miért csinálnak.

Az alázatig eljutni eredmény! Az én szakmai hitvallásom az alázatról:

Legyél olyan jó a szakmádban, hogy aki jobb nálad az előtt nyugodt szívvel tudj meghajolni.

A szakmai ismeret nem abszolút. Egyszerűen lehetetlen, hogy mindenhez érts. Az ismeret, tudás mértéke emberről emberre változik. Van téma, amiben Te vagy a király és van amiben nem. A saját tudásod akkor éri el azt a szintet, ami már komolyan vehető, ha pontosan meg tudod mondani hol az ismereted határa. Azaz tudnod kell, hogy mi van még hátra!

Aug 20, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS