Non fiction - 2012

  Mi mindent olvastam szakmai szempontból 2012-ben

  The productive programmer

  A The Productive Programmer olyan nekem mint a Code Craft annak idején, mikor olvastam. Az járt a fejemben, hogy „miért nem találtam meg ezt a könyvet sokkal hamarabb”

  Azért már öreg rókának tartom magam, hiszen több, mint tíz évnyi szoftver fejlesztési tapasztalattal rendelkezem. Sok trükköt ismerek, de nem eleget.

  Elképesztően élveztem minden majd minden sorát. A tool-ok leírását. Olyan szempontokból használni egy egy fejlesztői eszközt, amiben korábban nem gondoltam volna. Újra elővettem feledésbe merült eszközüket, mikor valaha használtam, de valahogy kikopott az eszköztáramból. gyakorlatilag újratanulom azokat.

  Persze negatívuma is van. Néhány konkrét példa már elavult. Egyszerűen fejlődik a világ (különösen az IT területén) és a könyv írása idején nem állt rendelkezésre minden és nem olyan fejlettségi szinten mint ahogy jelenleg megtalálhatóak. De ezeket én a kivonatomban igyekeztem korrigálni.

  Informatikusi alapmű.

  Code Leader

  Nem igazán tetszett. Nem élvezetes a stílusa és nem is adott semmi kiemelkedőt nekem.

  The ThoughtWorks Anthology

  Nem is tudom, hogy mit vártam, hiszen nincs újdonság benne, csak korábban már publikált cikkek kivonatai. Lusta embere rss-read-je :). Gyakorlatilag nem volt olyan cikk, amit már ne olvastam volna korábban.

  101 Great Answers to the Toughest Interview Questions

  Az idei éve egyik nagy lépése volt, hogy munkát kerestem Luxembourgban. Régen volt, mikor utoljára ezzel foglalkoztam. az is igaz, hogy rengeteg embert interjúztattam, emiatt igen kialakult véleményem van, hogy miként kell kiválasztani egy jó dolgos munkásembert IT területen. De azért csak felszívtam maga, mert az, hogy én mit szeretnék nem jelenti azt, hogy a cég pontosan mi alapján válogat. És igazam is lett. De nem az én hibámból, hanem a Luxembourgi ekoszisztémából. :)

  Maga a könyv egyébként nem egy nagy szám. Olyan érzésem van, hogy volt egy fejvadász cég és az egyik embere írt egy könyvet. Csak annak adott újat, aki nem volt 3-nál több interjún életében (persze most csak IT oldaldól beszélek)

  Vezetői időgazdálkodás – Monkey Business

  Alapelve már ismert, ha hallgattad az időforrás (http://moly.hu/konyvek/doubravszky-gyorgy-idoforras).

  Adva van a majom, mint elvégezendő feladat. annak vállán pihen aki felelős érte. De át is lehet adni.

  Leírja a problémát és néhány alapvető tanácsot ad.

  Nagyon felelősséglerázós stílusa van a könyvnek. Nagy kedvence lesz a basáskodó főnököknek. Még ettől függetlenül is tartalmaz használható tanácsokat. Hiszen a probléma sok vezetőnek gondot okoz….

  JUnit in Action

  Korábbi kiadását, már régebben olvastam. Ez jelenleg a legutolsó kiadás. Kicsit felfrissítette az agyamat, hogy mik a “legújabb” toolok a tesztelésben.

  97 Things Every Programmer Should Know

  1. Internetes blogbejegyzések kicsit átszerkesztve
  2. Rövid cikkek
  3. Kevés eredeti gondolat
  4. Ritkán megfogható az a lényegi és egyértelmű tanács,
  5. Ahol megfogható akkor alig egyetlen A4 oldalra elfér az összes (mármint az egész könyv)

  Scala for the Impatient

  Az ami a Programming in Scala könyv nem. Rövid gyors. Ugyan nem teljesen részletekbe menő, de napi szinten használható hátteret ad és útmutatást ahhoz, hogyan keresd elő a részleteket.

  Programming in Scala

  Scala programozási nyelv referenciakönyv.Maga könyv száraz, de hát mit is várunk egy referenciakönyvtől. A nyelv nagyon jó és kellemes meglepetést okozott. Azok a dolgok vannak benne, ami kell. Egy nyelven ebből elérhetőek FP és OO paradigmák. Teljesen átjárhatóak, attól függően, hogy mi a leghatékonyabb. És 100%-os Java átjárhatóság.

  Scala By Example

  Nagyszerű kiegészítés a Scala for Impatient-hez.

  SQL Antipatterns

  Nagyon jó könyv. Rengeteg mindent tanultam belőle. Olyan problémákat írt le, amit még nem is ismertem vagy igen és saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen fájdalmas rossz irányba menni. De van ezekre praktikus megoldás. Különösen tetszettek azok a megoldások, amik (főleg Oracle SQL expertek) követnek, mert az is valami “okos”adatbázisos miatt követik. De gyakran teljesen felesleges.

  Például: barom névkonvenciók. Vegyük az egységes névkonvenciót, ami a gyakorlatban arról szól, hogyan rövidíts le értelmes szavak értelmetlenekre. Lásd table PERSON és a PK legyen pers_id. ami egyszerű, de vegyük hosszabb és bonyolultabb táblaneveket és próbáld 4-_id betübe lerövidíteni.

  Másik a példa, ami arról szól, hogy egyetlen dolognak egyetlen neve legyen. És sokszor látom, hogy külső kulcsok esetén duplikálnak neveket (pl Person hivatkozás pers_pers_id-ként implementált). Pedig a logikus megoldás az, hogy mindenhol ugyan azt a nevet használni, ahol ugyan azt jelenti (a példában pers_id)

  Harmadik példa, a mesterséges kulcsok burjánzása akkor is, ha látványosan hülyeség, de a “best practice” azt mondja, hogy minden táblának legyen egy mesterséges kulcsa. De tényleg kell egy (pl) Language táblába még egy kulcs az egyébként egyedi ISO lang code helyett? Vagy egy 2 FK tartalmazó kapcsolótáblába egy soha többet nem használt mesterséges PK-t belepakolni?

  Hibernate: A Developer’s Notebook

  Új munkahely, új technológiákat kell mélyebben megismernem. Ezek egyike a Hibernate, amit korábban csak alapszinten kellett használnom. Nem voltam elragadtatva tőle, de sokan nagyon szeretik. Olyan is, akik szakmailag nagyon nagyra tartok. De megismertem és gyakoroltam is. És a következő véleményem alakult ki: egyszerű dolgokra kiváló (de arra más eszköz is ugyan ilyen jó). Közepesen bonyolult dolgoknál már szivárog az absztrakció. Mivel célja, hogy elrejtse a DB-t az átlag fejlesztő elől, akinek csak objektumokkal kell dolgozni. De kb 2 napi szinten belefutok olyan “problémába”, amik csak db szintű ismerettel és bonyolultabb hibernate buherával oldható meg. És a bonyolultabb dolgokra meg amúgy is visszaesek plain SQL szintre (Spring JDBC), hiszen sokkal egyszerűbb azzal megoldani. Összességében nem éri meg a hipe-ot.

  Maga a könyv:

  Gyakorlatilag egy reggel olvastam át. Pontosabban szólva átfutottam. Nem is érdemel többet.

  Néhány jól megválasztott online tutorial is hozza ezt a színvonalat. És ráadásul rövidebbek is lennének.

  Ráadásul igen régi is és csak XML alapú konfigurációt tárgyalja.

  Lean from the Trenches

  Nagyszerű könyv. Lean elvek. Agile fejlesztés. És nem az elmélet, hanem az, hogyan ténylegesen megvalósították egy állami projekten a svéd rendőrségnél.

  Többszörösen is aktuális számomra, mert én is közszférában létező projekten dolgozom. Az ottani tapasztalatok és problémákat én is látom a saját szervezetemben. És ha ezek a módszerek ott beváltak, akkor itt az EU más intézményeiben is működnie kell.

  Gyakorlatilag semmi elmélet. Csak a véres valóság.

  http://www.qualityontime.eu/review/lean-trenches-managing-large-scale-projects-kanban-henrik-kniberg

  Java Persistence with Hibernate

  Kb a Hibernate referencia megfelelője. Nagyon jó könyv (mint a legtöbb In Action könyv).

  jQuery Recipes: A Problem-Solution Approach

  Nyers tartalmat tekintve jó. De semmi olyan,amit ne találnál meg a weben ugyan ezekre a kulcsszavakra keresve. Persze ha nem tudod, hogy mi mindent lehet jquery-vel megvalósítani, akkor elsőrangú és hasznos referenciakönyv.

  Continuous Delivery

  Zseniális jó. Amiről szól, az a delivery chain felépítése. Miért fontos, mire kell figyelni. Nem okosságot mond, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy mire kell figyelni a felépítése közben. Rámutatott arra, hogy mik a buktatók. És még egy érvet kaptam arra, hogy miért gyenge a Maven :) Hiszen többek között ezeket az elveket sem támogatja. Bezzeg a Gradle :)

  Az egyperces menedzser

  Igazából újraolvasás. És még mindig jó :) A Helyzetfüggő vezetés (http://www.qualityontime.eu/review/helyzetfuggo-vezetes-kenneth-blanchard) előfutára. Noha én azt olvastam elsőre. Zseniálisan egyszerű és saját magamon tapasztaltam, hogy milyen hatékony.

  Egyperces menedzser a gyakorlatban

  Ha vezető vagy, de legalább is azzá akarsz válni, akkor olvasd el. Tudd besorolni az embereket a fejlettségi szintekbe és tudd, hogy milyen vezetési stílust kell náluk alkalmazni. A kulcs: helyzetfüggő vezetés.

  Groovy in Action

  Korábban Ruby-val ismerkedtem, mint dinamikus nyelv. De az Európai Parlamentben nem lehet akármit használni. De Groovy-t igen. Nosza nézzük meg.

  Maga nemében nagyszerű referenciakönyv. Megkedveltem a Groovy-t.

  http://www.qualityontime.eu/olvasonaplo/groovy-action

  Succeeding with Agile

  Nem arra való, hogy megtanuld, mi is az agile fejlesztés vagy management.

  Csak akkor vedd elő, ha már van vele valami tapasztalatot.

  De akkor rengeteg tapasztalatot és tanácsot kapsz, arra, hogyan küzdj meg a problémákkal bármilyen szinten jelentkezzenek is. Akár feslővezetés, akár fejlesztői szinten.

  Tippek és tanácsok az legelső bevezetéstől kezdve addig, amikor már az egész cég agile elveket vallva a dolgozik.

  http://www.qualityontime.eu/olvasonaplo/succeeding-agile-mike-cohn

  Effective Java

  Ugyan ebből senki sem fog programozni tanulni. De ha mar tud javazni, akkor tele van jó tanacsokkal.

  Ha esetleg mar olvastad az első kiadást akkor nem sokat fog adni. Persze feltételezve hogy azért naprakész vagy az addig történtekkel.

  Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship

  Önmagában jó, de Code Craft után semmi.

  More Java Pitfalls

  Régi és elavult. És gyakran triviális.

  Spring Batch in Action

  Funkcionálisan teljes rendszer. Nem találtam hiányzó részt. Sőt inkább olyan megoldásokat is, amikkel még nem találkoztam korábban.

  Mind tutorial-nak, mind referenciának nagyon jó könyv.

  Pragmatic Thinking and Learning

  Alapvetően jó, de nekem nekem új dolgot nem adott.

  Felépítésileg belekap nagyon sok mindenbe, de semmiben sem mélyed el igazán. Inkább tanácsokat tudsz kiszűrni belőle nem konkrétumokat.

  Szorosan kapcsolódik a témához: http://moly.hu/konyvek/daniel-kahneman-thinking-fast-and-slow

  Az eredményes tárgyalás

  A tárgyalás tudományára minden napszükségünk van. Akár a családon belül akár az üzleti életben.

  Fontos legalább az alapokkal kezdeni.

  Ebben a könyvben minden lényeges lépés szerepel. Ha szisztematikusan végigmész a témákon, akkor nagyon rossz tárgyaló már nem lehetsz.

  DE Sok mindenről beszél, emiatt a témákat nem fejti ki.

  Ár érték arányban silány.

  Nyelvhack kézikönyv

  Új ország és új nyelv. Korábban csak közoktatási és egy fél évnyi nyelvsuliba járásból van nyelvtanulási tapasztalatom. Újra nekiálltam egy komoly tanulási lépésnek. Hiszen ez nem rövid, nem praktikus megszakítani és tényleg sokáig fog tartani. Noha nem kötelező, de Luxembourgban (egy köpésre Franciaországtól) gyakorlatilag szükséges.

  Ha elvesszük a nyelvtanulást akkor akar a Csodalámpa c. könyv is lehetne.

  De önállóan is megállja a helyet. Rengeteg hasznos tanács és módszer.

  97 Things Every Project Manager Should Know

  Félelmetes módon nem tudom átrágni magam rajta. Egyszerűen azért, mert annyira közhelyeket pufogtatnak (ez a legkisebb gond), rövidek a gondolatok és teljesen strukturálatlanok a cikkek.

  Vedd meg a Manage It (http://moly.hu/konyvek/johanna-rothman-manage-it) és sokkal előrébb leszel, mint ezzel a könyvvel.

  Hétfő reggeli döntések

  Meglepően jó könyv. Egy 7 szokáshoz vagy Tracy Maximális teljesítményéhez képest nem fog újat mondani. De a méretéhez képest üdítően kiragadja a lényeget, hogyan változtasd meg az életed. Pontosabban valamit az életedben.

  Sajnos inkább alapelvekre koncentrál és emiatt kevés konkrét kézzelfogható technikát fogsz benne találni,. Neked kell kitalálnod a lépéseket és módszereket vagy elkezded valamelyik fentebb említett könyvet is :)

  Code Simplicity

  Rövid kis könyvecske. Nem igazán számítottam sok mindenre. És részben igazam is lett. Kevés a tartalom, de az esszenciális.

  Nem igazán konkrét design tanácsokat ad, hanem azokat az alapelveket vázolja, amik segíteni fognak a jó design megalkotásában.

  http://www.qualityontime.eu/development/code-simplicity-max-kanat-alexander

  Thinking, Fast and Slow

  Az év legjobb könyve számomra.

  Hangoskönyvben kaptam fülhöz. És annyira megtetszett, hogy el is kell olvasnom. Akárhogyan is nézem voltak nehézségeim a megértésben. Egyszerűen azért, mert ezekkel témákkal még nem volt dolgom angolul. Jól fog jönni a Kindle szótára :)

  De miért is olvasom majd el? Mert tudatosabb és bölcsebb gondolkodó akarok lenni. Döbbenetes módon a 9/10 arányban elbuktam azokon a példákon, amiket arra hozott fel, hogy a legtöbb ember esetében a tudatalatti hogyan dönt HELYTELENÜL. Sokkot kaptam. Emiatt olvasom el újra.

  És akarod tudni, hogy mi a háttere, hogy boldog legyél. mármint tudományos és pszichológiai tesztekkel bizonyítva? Akkor nosza. ez nem a new-age-es könyvek, hanem csak tudomány.

  És akkor még nem is beszéltünk azokról a témákról, amik közgazdászoknak és menedzsereknek szólnak. Zseniális.

  ExtGWT Rich Internet Application Cookbook

  Új project indul és UI technológiát kellett választani. A kollégám ezt javasolta. Én a alap JSP-t Jquery UI-val. És ExtGWT-ba mélyedtem el, hogy felfedezzem és ő a Jquery-vel. engem ez ExtGWT nem győzött meg, de őt a Jquery igen :)

  Könyv:

  Probléma leírás majd a forráskód.

  GUI elemekre (widget) koncentrál. Arról egy szó sincs, hogyan építs fel egy egy komplex gui alkalmazást hatékonyan.

  Mesternap

  Szerzőtől megszokott tartalom és minőség.

  Ízlésemnek ugyan sok volt a spiritualitás és a vallás, de azt leszámítva csak ajánlani tudom. Rövid és emiatt nem kész recepteket ad, hanem felvázolja a keretet, amit te magad fogsz kitölteni, hogy jobb legyen az életed.

  Six Thinking Hats

  Kettős mércét kell alkalmaznom.

  Sok helyről hallottam, hogy a 6 gondolkodó kalap elve mennyire jó. Nosza neki is kezdtem.

  Maga a 6 gondolkodó kalap elvei nagyon jók. Sok nehézségre rávilágít. Nagyon szeretem azt a hasonlatot, ahogyan a bemutatja az elvet egy háznéző példán keresztül. Azaz képzeld el, hogy 6 ember 6 oldalról néz egy házat (négy oldal, felülről és belülről). Ha megkérdezed, hogy milyen a ház, akkor mindenki elmondja, amit lát. Mindenki mást mond. És mindenkinek igaza is lesz. ehelyett vidd mind a 6 embert magaddal és járjátok körbe a házat és nézzétek meg felülről és belülről is.

  Szóval az elv nagyon jó…

  DE, az elv nem ad szemernyi megoldást sem semmire. Felvázolja, a térképet,d e nem ad módszert, hogyan is jussunk ki a labirintusból. Persze azért is lehet, mert nem egy speciális kontextusban jelenik meg, hanem csak úgy, általánosan. Még keresek irodalmat ebben a témában, hogy több oldalról is lássam.

  DE: a könyv túl sok a tartalomhoz képest. Igen kis vékonyka könyv, de még így sokkal több, mint a tartalom, amit magában foglal. Pár sűrű A4 oldal és már mindent megtudtál. Igazat megvallva a wikipédiás összefoglaló lefedi a könyv 80%-át. 15 százalék értéket a „példamondatok” alkotják. És még van 5% jó érték, amikor speciális kérdéseket tárgyal, hogy pl. mi a lényegi különbség két egymáshoz látszólag hasonló kalap között (pl sárga és zöld).

  21 Great Ways to Manage Your Time and Double Your Productivity

  Rövid, velős. De ha már olvastad a Maximális teljesítményt, akkor nem új. A lényeg, hogy hangoskönyv.

  Persze a mondanivaló roppant értékes. Ha nem vagy járatos az időgazdálkodásban, és akkor egy „must have” könyv.

  Designing Interfaces

  Nagyon tetszett.. meglepően sok inspirációt adott. Segített érvelni a saját UI terveim mellett. Szépen ki van emelve, hogy melyik megoldást, mikor jó alkalmazni. Persze rettentő egyedi dolgokat ne várj. ha használsz számítógépet, akkor mindennel találkoztál már. De tapasztalatom szerint, ha nem érdekel az UX, akkor csak megcsinálod valahogy használhatóan és nem feltétlenül az adott kontextusban leghasználhatóbban. Na ebben segíteni fog.

  A 8. szokás

  Nem tetszett. A kiváló szervezetekről szól, de olyan kevés konkrétummal, hogy az valami szörnyű. Mivel Leadership tréningjén már voltam, ahol pontosan ezeket a témákat jártuk körül, bátran tudom mondani, hogy ez a könyv felkelti a vágyat arra, hogy elmenj egy ilyen tréningre.

  Háztartásunk kémiája

  Szigorúan véve nem szakmai, de elképesztően hasznosnak tartom. És igen és is aktívan takarítok otthon. :)

  2012-12-31 18:09:19 Marhefka István
  Köszi:) Köszi ezt az összefogalalót, nagyon hasznos! Most már tudom is, hogy milyen könyveken rágjam végig magam! :) BÚÉK! :)
  Dec 31, 2012
  comments powered by Disqus

  Links

  Cool

  RSS