Nem segíti a munkámat a többi osztály - 16. ok, amiért utálják a főnököt

Csupán az alkalmazottak 46%-a érzi úgy, hogy jó az együttműködés a különböző osztályok között.

Példa, ha ilyen eset van: Első részben minden alkalmazottat megkérdeztek arról, hogy szerintük milyen szintű szolgáltatást kapnak a szervezet többi osztályától. A második részben pedig arról, hogy ők milyen szintű szolgáltatást biztosítanak más részlegek dolgozóinak.

Kiderült, hogy minden egyes szervezeti egység munkatársai úgy érezték, sokkal jobb szolgáltatást nyújtanak, mint amit kollégáik, azaz „belső ügyfeleik” tapasztaltak.

Vajon képes lehet egy olyan szervezet minőségi szolgáltatást nyújtani ügyfeleinek, ahol az alkalmazottak nem elégedettek kollégáik munkájával?

Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy nem szolgálják ki megfelelően munkatársaikat. Ez az etnocentrizmus: az az elképzelés, hogy saját csoportunk magasabb rendű a többinél. Ez az általános prekoncepció vakvágányra futtathatja a csoport közi együttműködést. Ez pedig egyenes út a sztereotipizálás felé.

Megoldások:

  1. Szervezzünk gyakorlatot más részlegeken! Sok alkalmazottnak fogalma sincs arról, mivel töltik a munkaidőt a többi részlegen dolgozók. Könnyen ítélkeznek másról, miközben nem értik, milyen munkát végeznek.
  2. Kritika helyett önkritikát gyakoroljunk! Az embereknek meg kell tanulniuk mások okolása helyett kritikusan megvizsgálni, hogyan járul hozzá saját viselkedésük a problémákhoz. Mindig, amikor egy alkalmazott másokra háritja a felelősséget, kérdezzük meg, hogy mit tehet ő a probléma megoldása érdekében!
  3. Végezztünk belső ügyfél-elégedettségi felmérést! Lásd a fejezet bevezető gondolatát.
  4. Végezzük el a Kennedy-gyakorlatot! Gyűjtsünk tippeket azzal kapcsolatban, hogyan fejleszthetnénk a más részlegeknek nyújtott szolgáltatások színvonalát!
  5. Ismerjük fel a legjobb gyakorlatokat! Ismerjük fel és tanítsuk meg azokat a többieknek!
2009-11-22 19:19:18 János
Kedves Ottó! Már azt hittem Kedves Ottó! Már azt hittem befejezted a blogírást, nekem csak a régi cím volt meg és sajnáltam, hogy hosszú idő óta nem frissült. Örömmel látom, hogy mégsem így van. Munkádhoz sok sikert és energiát kívánok! János
Nov 18, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS