Rabszolgának érezzük magunkat - 1. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 46%-a úgy gondolja, hogy a vezetőség tiszteletlenül bánik vele.

Az alkalmazás gyakorlatilag a rabszolgatartás egyik formája. Azt kell csinálni, amit mondanak, akkor és ott, ahol mondják.
 

Az ember, ha rabszolgaként bánnak vele idővel úgy is fog viselkedni. szorongásban él. Az alkalmazottak 43%-a félti az állását. A szorongók elveszítik önbizalmukat, nem teljesítenek fényesen, nem rukkolnak elő hasznos ötletekkel, nem innovatívak.

Persze ez önkéntes! A munkavállaló bármikor elhagyhatja a vállalatot és újat kereshet. De a szabadsággal nem könnyű élni. Munkahelyi barátságok, kapcsolatok szűnhetnek meg. Az állás adta "biztonságot" nem merik feladni. Retteg az új állás kereséstől.

Pszichológiai háttér

Lásd a Stanfordi Börtönkísérlet
A börtönkísérlet rámutatott, hogy az emberek magatartását sokkal inkább a rájuk kényszerített szerepek határozzák meg, mint saját képességeik vagy személyiségük.

A beosztottra jellemző állandó szorongás a kontroll érzésének elvesztésével magyarázható. Sokkal erősebben befolyásolja a szorongást az, hogy mennyire érezzük mások irányítását, mint hogy valóban a magunk urai vagyunk-e. Az "elnyomott" alkalmazott úgy érzi kivették kezéből a gyeplőt! Már nem is küzdenek. A teljes behódolás boldogtalansághoz és szorongáshoz vezet.

Kísérlet: A héborúkban résztvett vadász és bombázó pilótákat vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a bombázók pilótái sokkal nagyobb pszichikai nyomást kell elviselniük, mert nagyon kiszolgáltatottnak érezték magukat. Noha a statisztikák szerint sokkal több vadászrepülőt löttek le, mint bombázót a vadászpilóták sokkal inkább érezték, hogy a kezükben van az irányítás, mint a bombázók pilótái. Egyszerűen a vadászpilóták jobban bírták a pszichés terhelést. Tehát a szorongás szintjét a kontroll érzete határozta meg, nem pedig az. hogy mennyire voltunk valóban a helyzet urai.

Sokan ezen kontroll miatt lesznek egyéni vállalkozók.
 

Megoldások
 

  1. Tartsuk tiszteletben beosztottjaink magánéletét!
  2. Kezeljük alkalmazottainkat értékes üzleti partnerként!
  3. Legyünk őszinték embereinkhez!
  4. Ösztönözzük önállóságra beosztottjainkat!
  5. Adjunk több alkalmat embereinknek arra, hogy maguk osszák be a munkaidejüket! Részmunkaidősek a legelégedettebb munkatársak, pedig kevesebbet keresnek, mint a teljes munkaidőben dolgozók. Úgy érzik nagyobb mértékben rendelkeznek az idejükkel.
  6. Biztosítsunk nagyobb mozgásteret! Akár otthoni munkavégzést.
  7. Támogassuk szakmai fejlődésüket!

 

Sep 09, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS