Többiekkel kivételeznek - 5. ok, amiért utálják a főnököt

Az alkalmazottak 53%-a úgy véli, hogy a vállalatuknál igazságtalanul alkalmazzák a személyügyi irányelveket és eljárásokat.

Például a különböző életkorú embereknek más jogaik vannak. A fiataloktól túlórát, feszes határidőt várnak el, de az idősebbek elmehetnek korán a gyerekekért.

Az alkalmazottak azzal az elvárással helyezkednek el, hogy munkahelyen mindenki azonos elbánásban fog részesülni. A leggyakoribb panaszok:

Ha a vezetőség igazságtalanul alkalmazza a személyügyi irányelveket, elveszítik a vezetőkbe vetett bizalmat, nehezteli kezdenek a munkatársaira, elszáll a munkakedvük. Nemtől, vallástól, bőrszíntől függetlenül egyenlő módon kell bánnunk velük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alkalmazottat pont ugyanúgy kell kezelni.

Tökéletesen elfogadható, ha a kiemelkedően teljesítő munkatársak különleges juttatásokat kapnak. Az is része, hogy különböző munkakörökben dolgozó munkatársakra különböző munkahelyi szabályok érvényesek.

Pszichológiai háttér:
Az embereknek fontos, hogy úgy érezzék: megbecsülést kapnak kemény munkájukért és jó teljesítményükért. Ha azt tapasztalják, hogy mások külön juttatásokat és előjogokat kapnak, az egyenlőtlen bánásmód keserűvé és elégedetlenné teszi őket.

Stacey Adams méltányosság-elmélete szerint az alkalmazottak egyensúlyra törekednek a kollégáikkal a munkájukba fektetett ráfordítást, valamint a nyereség egymáshoz viszonyított aránya tekintetében. Frusztrálja őket, ha az arány rosszabb, mint másoknál. Ezen aránytalanságot az alábbi öt módszer valamelyikével próbálják meg kiegyensúlyozni:

  1. A ráfordítás csökkentése. Kevesebb energiát fektetnek munkájukba.
  2. A saját nyereség növelése. A dolgozó nyereségét valójában csak a vállalat tudná növelni. Ha a cég valami miatt nem teszi, akkor gondolatban felértékeli a fizetését. Máshol dolgozó, kevesebbet kereső vagy többet dolgozó barátaihoz hasonlítja. (Nálunk pl. fontos ilyen tényező, ami mellett alkalmazottak elsiklanak: az ebéd benne van a munkaidőben)
  3. Mások ráfordításának növelése. Mások vélt vagy valós érdemeibe kapaszkodnak. “Régen sokat dolgozott, most megérdemel egy kis lazítást.”
  4. Mások nyereségének csökkentése. Mások alatt vágni a fát.
  5. Távozás. Ha a fentiek egyike sem enyhíti az alkalmazott frusztrációját, akkor kilép az állásból

Megoldások

  1. Merev szabályok helyett a rugalmasságot támogassuk!
  2. Mondjuk ki nyíltan, hogy a rugalmasság elvét valljuk!
  3. Kerüljük a szakszervezeti mentalitást! A szakszervezeti mentalistás arra irányul, hogy a juttatások a munkahelyen eltöltött idő és ne a teljesítmény függvényei legyenek.
Sep 23, 2009
comments powered by Disqus

Links

Cool

RSS